Τα οφέλη από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος

meat

Μπορεί η μπριζόλα να βοηθήσει την υγεία σας;

Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο καιρό ακούγονται πολλά για το αν πρέπει ή όχι να τρώμε κόκκινο κρέας. Είναι τελικά θέμα συναισθηματικής τοποθέτησης απέναντι σε θηλαστικά που εμφανώς έχουν κύκλο ζωής όμοιο με τους ανθρώπους; Ή είναι θέμα διατροφικής τοποθέτησης από ομάδες ανθρώπων που υποστηρίζουν τον vegan τρόπο ζωής και διατροφής;

Πάντως ανεξάρτητα από αυτό, κάθε διατροφικός ρατσισμός και bulling με ενοχλεί σε αφάνταστο βαθμό. Τρως ότι επιλέξεις εσύ και αφήνεις τους άλλους να απολαύουν την μπριζόλα τους με φύτρες από κινόα ή φρέσκα φύλλα kale ή ότι άλλο τους αρέσει! Άλλωστε αν πιστέψουμε τη θεωρία ότι τα φυτά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται καλύτερα με την κλασσική μουσική μάλλον και αυτά μια υποτυπώδη μορφή ζωής την έχουν! Πριν απλώσετε λοιπόν, το χέρι και ξεριζώσετε βίαια την πατατούλα από το χώμα και κόψετε τα ωραία σας μηλαράκια από το δέντρο σκεφτείτε δυο φορές.

Το βασικό ερώτημα όμως είναι άλλο, «Ποια είναι τα οφέλη από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος;», Τα οποία σίγουρα δεν μπορεί να πάρει ο οργανισμός μας μόνο από φύτρες και επεξεργασμένο τόφου από γεννητικά τροποποιημένη σόγια!

Προκαλεί καρκίνο; Φράζει τις αρτηρίες; Η αλήθεια είναι ότι ο οργανισμός μας παίρνει από το κόκκινο κρέας πολλά ωφέλημα στοιχεία και βιταμίνες, με την προϋπόθεση ότι το προμηθευόμαστε από αξιόπιστο μέρος, δηλαδή από τον κρεοπώλη μας ή από φάρμα όπου γνωρίζουμε τον τρόπο εκτροφής των ζώων. Ας δούμε όμως μερικά πραγματικά οφέλη για την υγεία μας που μας δίνουν οι μοσχαρίσιες μπριζόλες και όχι μόνο!

Πολλά από τα θετικά άλλα και τα αρνητικά του κόκκινου κρέατος έχουν να κάνουν και με το είδος του κρέατος που καταναλώνουμε. Οι τρείς μεγάλες κατηγορίες είναι το χοιρινό, τα αιγοπρόβατα και το μοσχάρι μαζί με το βοδινό. Το μοσχαρίσιο και εδικά το βοδινό κρέας θεωρούνται τα πιο πολύτιμα σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα ενώ το χοιρινό και το αρνί έχουν περισσότερο λίπος και συγκεντρώνουν λιγότερα ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Το άπαχο μοσχαρίσιο και βοδινό κρέας δεν περιέχει πολύ λίπος και όπως τονίζει η Αμερικάνικη Ένωση Διαιτολόγων, 90 γρ. άπαχο κόκκινο κρέας την ήμερα είναι αποδεκτό και απαραίτητο για τον οργανισμό.

Σημαντικές Πρωτεΐνες – Η μπριζόλα σας σας «χτίζει» μυς

Το κόκκινο κρέας είναι μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των μυών και των οργάνων. Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κρέας είναι «πλήρης», που σημαίνει ότι περιέχει όλα τα αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να δημιουργήσει μόνο του. Είναι σημαντική για την ανανέωση των κυττάρων του σώματος, τη δημιουργία μυών καθώς και για την υγεία μας στο σύνολό της. Όταν καταναλώνουμε αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή μας, έχουμε επίσης περισσότερη ενέργεια για να παραμείνουμε δραστήριοι ενώ αισθανόμαστε λιγότερη πείνα (και λιγότερο πιθανό να ικανοποιήσουμε ανθυγιεινούς πόθους!) μέσα στην ημέρα.

Ποια καλά στοιχεία υπάρχουν στο κόκκινο κρέας;

Υπάρχουν πολλές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο κόκκινο κρέας, γι’ αυτό όταν τρώγεται με μέτρο, μπορεί να είναι μια εξαιρετική πηγή καλών στοιχείων τα οποία χρειάζεται το σώμα μας για να αναπτυχθεί. Μερικές από τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που θα βρείτε στο κόκκινο κρέας περιλαμβάνουν:
Βιταμίνη Β12: Η βιταμίνη Β12 είναι μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες, βοηθά το σώμα μας με πολλούς τρόπους, από το να μας κρατήσει νοητικά υγιή και να ενισχύσει τις ικανότητες της μνήμης μας έως την προαγωγή της καλής υγείας της καρδιάς. Η βιταμίνη Β12 είναι κατεξοχήν ζωικής προέλευσης, αν εξαιρέσουμε τη σόγια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τη βρίσκουμε στο κόκκινο κρέας, στα πουλερικά και στα ψάρια. Επομένως η έλλειψη είναι συνηθέστερη στα άτομα που ακολουθούν αυστηρά χορτοφαγική διατροφή. Η έλλειψή της εμφανίζει συμπτώματα αποδυνάμωσης της μνήμης, έλλειψης συγκέντρωσης, αναιμία, κόπωση και αίσθημα αδυναμίας. Εάν παραλείψουμε το κόκκινο κρέας για περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες, τότε υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να μη λαμβάνουμε τα συνιστώμενα 2,5 mcg ημερησίως που χρειάζονται οι ενήλικες.
Σίδηρος: Το σώμα μας χρειάζεται σίδηρο για να δημιουργήσει τα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν οξυγόνο σε όλα τα μέρη του σώματος. Τα 100 γρ. μοσχαρίσιο κρέας περιέχουν 2,7 mg σιδήρου, τα 100 γρ. κατσικίσιου και πρόβειου κρέατος 3,4mg σιδήρου και τα 100 γρ. μοσχαρίσιο συκώτι 14mg σιδήρου ενώ ο ζωικός σίδηρος απορροφάται από τον οργανισμό μας πολύ πιο εύκολα συγκριτικά με τον φυτικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι φακές. Χρόνια ακούγαμε τους γονείς μας να μας λένε να φάμε φακές γιατί έχουν σίδηρο, όσες όμως και να τρώγαμε δεν παίρναμε απολύτως τίποτα!
Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος είναι ένα ζωτικό στοιχείο του ανοσοποιητικού μας συστήματος που μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή ιών και επιβλαβών βακτηρίων από το να εισβάλουν στο σώμα μας και να μας αρρωστήσουν. Σύμφωνα με τα Αμερικάνικα Ινστιτούτα Υγείας, η πρόσληψη ψευδαργύρου είναι απαραίτητη σε καθημερινή βάση, καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός δεν διαθέτει κάποιο εξιδεικευμένο σύστημα αποθήκευσης του. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι κατά κύριο λόγο το κόκκινο κρέας και τα θαλασσινά (μια μερίδα βοδινό κρέας 90 γρ. περιέχει 7mg ψευδάργυρου ενώ μια μερίδα γιαούρτι 240 γρ. 1,2 mg ψευδάργυρου.

Κόκκινο Κρέας και Υγιή Καρδιά

Έχετε πιθανότατα ακούσει πως αν θέλετε να κρατήσετε την καρδιά σας σε καλή κατάσταση, θα πρέπει να αποφύγετε το κόκκινο κρέας εντελώς. Αυτό το θέμα συζητιέται εδώ και χρόνια, υπάρχουν όμως καλά νέα εδώ. Όταν το τρώμε με μέτρο (όπως και οτιδήποτε άλλο!) και έχουμε έναν υγιεινό και ενεργό τρόπο ζωής (περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι κ.α.), είναι ένας συνδυασμός που κάνει καλό στο σώμα μας!
Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του κόκκινου κρέατος είναι πώς όντως μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς. Το κόκκινο κρέας περιέχει λίπος, το οποίο τείνει να τρομάζει τους ανθρώπους και να φεύγουν χιλιόμετρα μακριά. Τα καλά νέα είναι ότι η πλειοψηφία του λίπους είναι πραγματικά μονοακόρεστο λίπος (μονοακόρεστα λιπαρά οξέα), το οποίο μπορεί να μειώσει τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης σας αλλά και τα επίπεδα της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL ή «κακή» χοληστερόλη), αλλά να διατηρήσει ή να αυξήσει τα επίπεδα της υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (HDL ή «καλή» χοληστερόλη). Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι η κατανάλωση άπαχου κόκκινου κρέατος μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη LDL (το κακό είδος χοληστερόλης) πολύ πιο αποτελεσματικά από την κατανάλωση άπαχου λευκού κρέατος όπως το κοτόπουλο.

Έχουν όλα τα κρέατα το ίδιο λίπος;

Η απάντηση είναι σαφώς όχι! Το κρέας από διαφορετικά σημεία του ζώου, έχει πολύ διαφορετικό περιεχόμενο. Ένα άπαχο χοιρινό μπούτι από το οποίο έχει αφαιρεθεί το επιδερμικό λίπος περιέχει περίπου 5,5 γρ. λίπους ανά 100 γρ. από τα οποία τα 1,9 είναι κορεσμένο λίπος. Αλλά η κοιλιά του χοιρινού ψημένη στη σχάρα ή στον φούρνο μαζί με το δέρμα έχει 23,5γρ. λίπους από τα οποία 8,2 γρ. είναι κορεσμένο. Μια άπαχη μοσχαρίσια μπριζόλα ή ένα φιλέτο έχει τεράστια διαφορά από ένα λιπαρό rib eye.

Όταν ακούμε για τις επιπτώσεις κόκκινου κρέατος στο σώμα, πιθανότατα δεν έχουμε εικόνα της πλήρους ιστορίας. Η αλήθεια είναι ότι τα βοοειδή αλλά και τα αμνοερίφια ακόμα και τα χοιρίδια εκτρέφονται με πολύ διαφορετικό τρόπο σε όλο τον κόσμο από ότι όταν ζούσαν οι πρόγονοί μας. Οι αγελάδες και τα κατσίκια περιφερόντουσαν ελεύθερα σε κάμπους και βουνά και κατανάλωναν τρόφιμα που βρίσκονταν στην άγρια φύση πριν το κρέας τους καταλήξει σε ένα πιάτο. Τώρα, συχνά εκτρέφονται σε αγροκτήματα και ακόλουθουv ειδικούς τρόπους εκτροφής για να παράγουν το καλύτερο ή περισσότερο δυνατό κρέας.

Αυτό δεν είναι αναγκαστικά κακό όταν χρησιμοποιούνται ελεγμένα πρωτόκολλα εκτροφής. Το ζήτημα έγκειται στο πόσο οι εκτροφείς παρεμβαίνουν στα βοοειδή τους για να παράγουν καλύτερο ή περισσότερο κρέας.
Βέβαια τα πρωτόκολλα εκτροφής στην Αμερική σε σχέση με την Ευρώπη διαφέρουν πολύ! Για παράδειγμα στις ΗΠΑ εξακολουθούν να επιτρέπουν την διατροφή των ζώων με αυξητικές ορμόνες αλλά αυτή η πρακτική απαγορεύεται ρητά στην Ευρώπη.

Συμπέρασμα

Τα πλεονεκτήματα του κόκκινου κρέατος είναι σαφή. Είναι γεμάτο με σημαντικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που το σώμα μας χρειάζεται για να εκτελεί τις πιο βασικές λειτουργίες.
Το κόκκινο κρέας πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής που θα περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, καλούς υδατάνθρακες, ελαιόλαδο, όσπρια και χόρτα και φυσικά να εμπιστευόμαστε την πηγή από την οποία το προμηθευόμαστε.

Πηγή: meatandgrillstories.com

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *